onsdag 13 september 2017

Att vara vilse men ändå rätt


Det är väldigt vackert i naturen just nu. Färgskiftningar överallt och svampåret måste vara det bästa på länge. Även om det är fantastiskt att kunna vara i nuet och njuta så känns det också fint att tänka på hur vackert det kommer att vara om en vecka eller tre veckor. Då är det säkert både gult och rött och orange från topp till tå. Fåglarna har tystnat nu. Det är bara skatorna som tjattrar när de kan. Istället hörs vinden och bladen som rör sig. Mina egna andetag som rullar fram och tillbaka, fram och tillbaka. Rogivande och betryggande.


Bilden här ovanför påminner mig om Christinehofs ekopark. Om när hösten når dit och det ändå är grönt nog för att vara sensommar. Istället för barrträd överallt är det lövskog och löv och nedfallna pinnar. Svamparna gömmer sig bland det gula och det är svårt att hitta den man helst av allt vill ha på en smörgås. Idag hittade jag en kantarell och flera hundra andra svampar. Vackrast av dem alla är den röda flugsvampen. Det får mig att tänka på tomtar och troll. Fantasin skenar iväg och helt plötsligt är det en magisk skog och inte ett friluftsområde utanför Gävle.


Visst ser det ut som att någon har klickat ut frosting på det röda? Längst upp i toppen har någon börjat grilla på marshmallowsen och snart är den klar att äta. Om ändå. Vi äter med ögonen och så länge vi håller oss till det när det kommer till flugsvampar blir det inga problem.

Jag lyckades komma vilse i spåren idag. Följde en markering och helt plötsligt var den borta. Gick tillbaka och började om - ingen markering. Då gick jag på känn och till slut var jag uppe på spårcentralen. Det kan vara så att naturen fångade mitt intresse lite för mycket och därför försvann intresset för den lilla färgade fyrkanten på träden.

Så fint det är att kunna starta dagen med en långpromenad. Att verkligen utnyttja tiden för vila till att vila i gång. Inte rusa fram utan stanna upp där det känns bra och vara här och nu. För att riktigt varva ner behöver jag ren vila också. Sitta eller ligga ner utan intryck. Ingen tv, ingen bok, inga ljud. Bara vara stilla och låta andningen komma i sin takt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar