torsdag 1 mars 2018

En skånings betraktelser när snön ligger djup


Första mars och större delen av landet är snötäckt. Det var längesen svensk vinter var så vit. Å andra sidan är det vår i de södra delarna. Borde vara. 

Mina föräldrar bilade hit till Gävle i söndags. Sen drog det stora ovädret in över östsverige och svalde all redlighet i sin väg. Det har snöat och snöat och blåst i sidled. Väldigt vackert, smått otippat. Igår var det dags för mina föräldrar att styra kosan mot Österlen igen. Helt fel dag då ovädret låg som en hal filt utan sikt från Gävle till Ystad. 14,5 timme tog det för mamma och pappa att komma hem. Alla de timmarna for det fjärilar i magen på mig. Klockan åtta igår var jag helt färdig och tvingade ögonen att hålla sig öppna under hela Sveriges Mästerkock. Sen var det ren viljestyrka som höll mig vaken till strax efter tio.

Idag har vi haft finväder i Gävle. Lite snöfall på förmiddagen, sen uppehåll och under eftermiddagen låg solen och vräkte ut sig över allt det vita. 

Kan vi ta vår nu? Skåningen i mig är helt ur fas med det här. Om en vecka är det dessutom ett år sen jag åkte till Mallorca och njöt av sol och behaglig värme. Det skulle jag vilja göra vilken minut som helst. Nu. Nu. Nu.

Nu.

Bilden är från i tisdags då vi åkte ner på stan för att ta en tur i Gamla Gefle. Där, bland de gamla trähusen, yrde snön från sidan  (skånevis) och det stack i ögon och på kinderna av minusgrader. När vi väl kom upp på Rådhustorget lugnade vädret ner sig och det gick till och med att ta ner huvan. Tajming? 

Ja, vad sa jag nu? 
Vår!!

1 kommentar:

  1. Vår? Vad är det? Hummm, känner igen ordet men minns inte riktgt =) KRAM

    SvaraRadera